top of page
  • lifeontopofthedisco

Gouden tips gezocht!

Bijgewerkt op: 28 jun. 2019

We zitten momenteel heerlijk vakantie te houden op Bureh Beach in Sierra Leone. Een prachtige rustige plek waar we even lekker bij komen. We zullen hier echter wat langer zitten dan gepland en dat heeft met een aantal dingen te maken.


Camera

Voor vertrek hebben we een spiegelreflex camera aangeschaft waar we erg blij mee zijn. We hebben veel plezier in het maken van de foto's, er is ook zoveel moois! Echter in vlak voordat we naar Guinee vertrokken stopte mijn camera ermee en gaat nu niet meer aan. Eerst dachten we dat dit kwam doordat de batterijen het misschien niet goed deden. We hebben er een professioneel fotograaf naar laten kijken, hij had geen idee. Daarna hebben we de batterijen van een andere reiziger geprobeerd maar de camera gaat nog steeds niet aan. Afgelopen zondag hebben we de camera mee kunnen geven aan de moeder van Didy (Belgen) en zij heeft het vanuit Antwerpen voor ons naar het reparatiecentrum gestuurd, waarvoor duizendmaal dank! De reparatie kan 10 tot 15 werkdagen duren en daarna moet de camera nog terug verscheept worden naar ons. We zullen hier dus nog wel even op moeten wachten, of we dat in Sierra Leone gaan doen weten we nog niet, we kunnen de camera natuurlijk ook naar andere plekken laten verschepen en tijdelijk even foto's maken met onze mobiele telefoon.


Luchtbalg

In Guinee scheurde onze luchtbalg, gelukkig hadden we een reserve mee en konden we gewoon door. Een luchtbalg is een alternatief voor de veren die onder een auto zitten. De reserveluchtbalg lijkt het aardig te houden wanneer we rijden maar als we stil staan dan begint de auto toch in te zakken en eindigt de wielkast uiteindelijk weer op de band. We vertrouwen het dus niet helemaal om ver met deze luchtbalg te gaan rijden en zijn nu in Freetown op zoek naar nieuwe. We hebben sinds het weekend een aantal contacten lopen maar tot nu toe hebben we ze nog niet gevonden. Een optie is natuurlijk om ze vanaf Nederland te laten verschepen maar aangezien de camera ook moet komen willen we die dan liever samen verschepen. Dat zou wel betekenen dat we dan nog een aantal weken in Sierra Leone blijven omdat we niet te ver met de auto willen rijden zonder nieuwe luchtbalgen.


Regenseizoen

We maken steeds vaker kennis met het regenseizoen. Voordat we weg gingen wisten we wel een beetje dat we een deel in het regenseizoen zouden zitten maar dat hebben we een klein beetje verdrongen. We hadden de ernst hier ook niet echt van ingeschat maar die beginnen we steeds meer te zien. Als het hier regent dan regent het heel hard en dat kan wel voor langere tijd aanhouden. Tot nu toe hebben we geluk gehad en kunnen we telkens onze tijd ergens overdekt doorbrengen met een filmpje of een spelletje. De andere reizigers die we ontmoet hebben en waar we contact mee hebben zijn echter allemaal redelijk bang voor de gevolgen van het regenseizoen. Die angst kunnen wij wel aardig begrijpen en we zijn dus aan het bedenken wat we daarmee kunnen doen. We staan nu op het strand en er is een deel van het strand weggespoeld door een avond flinke regen en de wegen veranderen soms in halve rivieren. Een goede optie is verschepen, vanaf Ghana naar Nambië lijkt hiervoor de beste optie (voornamelijk omdat dit maar 8 dagen duurt) en dit waren we dan ook aan het uitzoeken, samen met een aantal andere.


Ghana

Terwijl we de opties voor verschepen vanaf Ghana uitzoeken komen we erachter dat sinds 1 mei de wet veranderd is. Je kunt Ghana niet meer in zonder een Carnet de Passage (paspoort voor de auto) en die hebben wij en vele andere niet. De enige optie om Ghana nu in te gaan is een borg betalen op de grens, je moet dan via diezelfde grens het land weer verlaten. Als we willen verschepen vanuit Ghana is dat dus geen optie en we kunnen Ghana dus eigenlijk ook niet doorkruizen als we besluiten verder te rijden. We zouden dan via Ivoorkust moeten verschepen maar dan missen we wel heel erg veel landen en we wilden graag Ghana zien. Een andere optie is om via Burkina Faso te rijden.


Situatie overige landen

Burkina Faso wordt op dit moment door andere reizigers afgeraden om doorheen te gaan, de situatie hier lijkt erg instabiel. Echter geeft de Nederlandse Rijksoverheid geen negatief reisadvies voor het zuidelijke gedeelte dus als we dit met een aantal andere reizigers zouden kunnen doen is dit nog wel het overwegen waard.

De grens tussen Nigeria en Kameroen is nog altijd erg onrustig en daarnaast zijn de wegen daar ook erg slecht in het regenseizoen. Momenteel zijn er wel andere reizigers die deze landen door gaan maar of wij daar heel erg veel lol in gaan hebben weten we nog niet. Ook voor deze landen geldt, als we gaan rijden moeten we op zoek naar andere overlanders waarmee we samen gaan reizen zodat we iets sterker staan en we elkaar wellicht los kunnen trekken mocht dit nodig zijn.

De Democratische Republiek Congo heeft sinds twee weken ook de regels veranderd. Je komt nu alleen het land nog in als je een visum hebt aangevraagd in je thuisland. Vele reizigers die hun visum in Benin hebben gekregen stranden nu bij de grens van DRC en mogen het land niet in. Het duurt natuurlijk nog wel een tijdje voordat wij hier aan komen en de situatie zo zomaar weer kunnen veranderen maar mocht dit niet zo zijn dan moeten we de auto alsnog om DRC heen verschepen (hierom heen rijden is geen optie).


Verschepen

Als we willen verschepen dan zal dit dus vanaf Ivoorkust, Togo of Benin moeten en dan naar Angola of Namibië. Omdat wij geen carnet hebben is verschepen waarschijnlijk nog best lastig en ook prijstechnisch is het niet heel aantrekkelijk. Wij en andere reizigers hebben al meerdere offertes opgevraagd maar telkens niet bij de juiste bedrijven. We zijn dus op zoek naar een bedrijf dat onze auto kan verschepen, het liefst in een container of anders RoRo. Eigenlijk willen we de auto ook niet te lang kwijt zijn als we gaan verschepen, dat is toch zonde van de tijd. Het voordeel van verschepen is dat we een aantal lastig landen overslaan en wat meer tijd hebben voor overige landen. Het is echter wel een flinke aanslag op het budget dus het zou onze reis zomaar in kunnen korten.

Er is dus momenteel veel om uit te zoeken voor ons en alle keuzes hangen een beetje met elkaar samen. Waardoor we maar geen besluit kunnen nemen. Gelukkig zijn we in contact met veel andere reizigers en houdt iedereen elkaar goed op de hoogte van zijn/haar bevindingen en hebben we daardoor wel het laatste nieuws. Mocht je echter een goede ingeving hebben om een van onze “problemen” op te lossen, laat het ons weten! De gouden tip krijgt als beloning een biertje, een eervolle vernoeming in onze blog en heeeeel veel liefde!


445 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


lifeontopofthedisco
Jun 17, 2019

Wat leuk om een reactie van jullie te krijgen! Hopelijk hebben jullie genoten van de vakantie, ondanks het weer. Wij komen er wel uit hoor, hoort er ook gewoon bij :)

Groetjes ons

Like

gonny95
Jun 07, 2019

Lieve luitjes, wat een afwegingen die jullie moeten maken. En wij hebben almoeite met te beslissen of we morgen of zondag naar huis rijden vanuit de Ardeche waar we terecht zijn gekomen nadat de weerberichten voor Oostenrijk cq oost Europa erg slecht waren en we het slechte weer niet wilden opzoeken. Als het je overkomt, geen probleem maar niet bewust laten gebeuren.

en nu een droge tent, moeten we het risico nemen dat de voorspellingen uitkomen en dat het zondag met bakken uit de lucht komt en we nat in moeten pakken?

maar dat is peanuts bij wat jullie allemaal voor beslissingen moeten nemen.

we moeten de kaart van Afrika erbij nemen om te weten wat en waar juLlie zi…

Like
bottom of page