top of page

BENIN

Reisperiode: 2 september – 7 september 2019

Aantal kilometers: -

Wisselkoers: 1 CFA = EUR 0.0015

 

Grensovergang

Wij zijn via de kust van Togo naar Benin gegaan, we zijn de grens overgestoken bij Grand Popo. Vanuit Togo hebben we gewoon een taxi genomen naar de grens, de grens hebben we lopend gedaan en daarna hebben we weer een taxi genomen in Benin naar Grand Popo.

Aan de kant van Togo moet je bij het kantoortje links achter andere kantoortjes zijn, lekker vaag. Aan je linkerhand zie je twee kantoortjes staan, daar loop je tussendoor naar achteren. Als je daar bent draai je een beetje naar rechts en dan heb je aan je linker hand achter in de hoek weer een kantoortje. Daar laat je je uitstempelen. Je loopt hierna terug en moet dan nog even je paspoort laten controleren door de politie en dan ben je Togo uit.

Tussen Togo is een paar honderd meter niemandsland, je wordt hier uiteraard overstelpt door verkopers en fixers maar iedereen is super vriendelijk.

 

As je bij de grens van Benin aan komt moet je weer aan de linkerkant zijn, hier laat je je paspoort zien en dan mag je door lopen om net voorbij de grens, langs het hek te lopen om daar een visum te krijgen. Als je dit visum hebt kun je weer gaan!

 

Visum

Het visum voor Benin krijg je als Nederlander aan de grens, volgens mij geldt dit voor de meeste landen. Let op dat je aan geeft dat je een toeristen visum wilt voor 8 dagen, CFA 10000. Anders proberen ze je een transitvisa te geven voor 3 dagen en dan betaal je CFA 32000. Je kunt je visum verlengen in Cotonou als je langer wilt blijven.

 

Overnachten

In Benin zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden. Wij vonden het hier erg jammer dat we niet met onze auto waren omdat er erg veel mogelijkheden zijn om de auto gewoon het strand op te rijden en daar te slapen. Benin (het zuiden tenminste) voelde voor ons ook erg veilig. Langs de kust zijn er genoeg hotels te vinden, sommige echt wel met wat luxe maar ook voor erg weinig kun je prima slapen in Benin.

 

Praktische zaken

Wij hebben vrij weinig boodschappen gedaan in Benin omdat we natuurlijk in hotels zitten en nu niet kamperen. Ook hier hebben ze gewoon weer kleine winkeltjes waar je net niks kunt kopen. Het is dus weer even zoeken naar dat wat je nodig hebt.

Hieronder wat gemiddelde prijzen:

 

Bier 66cl: CFA 700

Shawarma: CFA 1500

Cola 60cl: CFA 500

Cocktails: CFA 2500

Moto taxi: begint vanaf CFA 200. Een stuk van een half uur is ongeveer CFA 1200

Benin Taxi: 20 minuten voor CFA 5000

Internet MTN: CFA 2000 voor 1,5G, geldig voor 15 dagen

 

Pinnen is in Benin niet echt een probleem, tenminste rondom Cotonou. Er zijn hier genoeg pin automaten te vinden en deze werken over het algemeen ook gewoon. Hoe het in de rest van het land is weten wij niet.

 

In Cotonou rijden bijna geen “standaard” Afrikaanse taxi's, dit is allemaal gereguleerd door de overheid door middel van de gele Benin Taxi's. Deze zijn vrij duur maar wel betrouwbaar, handig voor in de nacht. Overdag is het verreweg het simpelste om met de moto taxi te gaan. Je herkent deze aan hun gele hesjes.

 

De ambassade van Nederland is gevestigd in de hoofdstad Cotonou. Je kunt hen bereiken via +229 21 304 154 of cot@minbuza.nl

 

Landnummer: 229

Politie: 17

Ambulance: 18

Brandweer: 18

 

Cultuur

Sinds 1991 is Benin een vrij stabiel land. Ze zijn de economie aan het opkrikken, al gaat dit met hele kleine stapjes. Benin staat bekend om de muziek, je vindt dan ook werkelijk overal festivals en live sessies. Daarnaast is in Benin de Voodoo belangrijk, ook hier hebben ze verschillende festivals voor. In het dagelijks leven merk je daar eigenlijk erg weinig van.

Ongeveer de helft van de bevolking van Benin is Christen en een kwart is Moslim.

 

Klimaat

Het klimaat in Benin is tropisch, met een heftig regenseizoen tussen ongeveer mei en september. Aan de kust is het in principe droog in augustus. Toen wij er waren hebben we één dag regen gehad, dit was dan ook wel direct weer heel heftig. De temperatuur was eigenlijk erg goed te doen, niet te warm om wat te ondernemen! www.climatestotravel.com/climate/benin.

 

Tips

Abomey Ganvie

Dit dorpje is volledig gebouwd op het water. De huizen staan op palen in het water, de kerken staan op palen, het restaurant is op het water. De markt zijn vrouwen in hun piroque met alle goederen in de piroque, er is uiteraard ook een telecom winkel. Doordat er zoveel vis te vangen is in dit gebied is het voor deze mensen erg rendabel om hier te wonen. De vis wordt aan het eind van de dag naar de vismarkt gebracht en een klein beetje gaat er mee naar huis zodat het gezin ook te eten heeft.

Je kunt een boottochtje doen door het dorp, dit is natuurlijk een vrij toeristische bezigheid en mensen zijn zich erg bewust van jouw aanwezigheid in hun dorp. Niet iedereen houdt ervan om op de foto gezet te worden dus wees hier voorzichtg mee. Een boottochtje met een piroque met motor en gids kost CFA 15000 voor twee personen.

 

Dantokpa markt

Dit is een enorme markt in het centrum van Cotonou. Als je al een tijdje rondreist in West Afrika is deze markt misschien niet zo heel spannend, je hebt dan al de nodige markten gezien. Toch is deze wel echt enorm groot en de moeite waard om even te bezoeken. Als je ergens naar op zoek bent weet ik niet of je dat hier moet gaan zoeken maar ze zullen het zeker weten wel hebben.

Foto's nemen vinden de mensen op deze markt eigenlijk niet leuk, het schijnt zelfs dat ze geld vragen voor de foto's.

 

Onze gerelateerde blogs

We say goodbye

bottom of page