NAMIBIE
Reisperiode: 12 september – 18 oktober 2019
Aantal kilometers: 3735
Wisselkoers: 1 N$ = €0.062
Grensovergang
Deze grensovergang was voor ons iets anders dan de andere. We zijn in Namibië per vliegtuig aangekomen. Op het vliegveld van Windhoek volg je gewoon de normale stappen, laat je je paspoort stempelen en dan ben je in Namibië. Je hoeft nergens voor te betalen.
De Disco het land in krijgen per boot is iets lastiger als je zonder carnet reist.. Als je hier meer over wilt lezen, ga dan naar onze pagina verschepen en lees alles over dit proces.
Visum
Voor Namibië hoeven Nederlanders niet van te voren een visum aan te vragen, deze krijg je aan de grens. Je moet uiteraard een lege pagina in je paspoort hebben. Wanneer je de douane door gaat vragen ze je hoe lang je in het land wilt blijven, wat ze ons verteld hebben is het volgende: Je mag per jaar 90 dagen in Namibië verblijven op een toeristenvisum. Je mag binnen dat jaar wel vaker het land in en uit maar de dagen die je op dat moment op je visum hebt staan vervallen dan. Bijvoorbeeld: Bij binnenkomst geef je aan dat je een 30 dagen visum wilt, na 20 dagen besluit je het land te verlaten en Botswana in te gaan. De resterende 10 dagen vervallen. Als je dan vanaf Botswana weer Namibië in gaat kun je maximaal 60 dagen krijgen, maar je kan er natuurlijk ook weer voor kiezen om minder dagen te nemen. Zodra het nieuwe kalender jaar in gaat krijg je weer opnieuw 90 dagen.
Dit is hoe ze het ons bij de grens hebben uitgelegd, er zijn echter meerdere verschillende verhalen dus wat de officiële echte regel is durf ik niet te zeggen.
Overnachten
Campings in Namibië zijn duur! Of in elk geval, vergeleken met West Afrika. Je betaald bijna altijd wel N$ 300 voor een nacht, wat ongeveer €18,00 is. Campings zijn altijd goed uitgerust maar hebben vaak niet veel plekken. Wij zaten in het hoogseizoen maar de campings waren nooit vol, het is dan ook niet echt nodig om in Namibië iets te boeken. Er zijn enorm veel campings en als je ergens laat in de middag aan komt laten ze je echt niet weer vertrekken omdat er geen plek is. De ruimtes zijn zo groot dat ze altijd wel een plekje voor je vinden.
Buiten de campings is wildkamperen erg makkelijk in Namibië. Zodra je van de hoofdwegen af bent is er altijd wel een manier om een mooi plekje te vinden. Vooral de rivierbeddingen zijn goede plekken! Uiteraard moet je erop letten dat het niet gaat regenen maar die kans is niet zo groot in Namibië. Officieel mag wildkamperen niet, zeker niet in nationale parken, mocht je gevonden worden door de politie riskeer je een boete van ongeveer N$1500. Deze kans is echter heel klein. Mocht je een nachte luxe willen, Oppi Koppi in Kamanjab bied gratis overnachting aan aan overlanders. Dit is een lodges die gerund wordt door een Nederlander en Belg die ooit de reis ook hebben gemaakt en overlanders nu de kans bieden om even lekker te douchen en een duik in het zwembad te nemen!
Praktische zaken
Ze hebben hier supermarkten! Eigenlijk hebben ze alles in Namibië. In de steden is er altijd een Spar/Checkers/Pick-and-Pay/Shoprite/USave (in volgorde van duur naar goedkoop). Deze winkels hebben alles wat je nodig hebt, alle Europese producten zijn hier verkrijgbaar. Echter de keuze aan vers fruit en groente is in Namibië redelijk beperkt. Doordat Namibië erg dunbevolkt is kan er heel ver tussen twee dorpen/steden in zitten. Zorg dus altijd dat je voor meerdere dagen tot een week eten mee hebt. Vergeet ook het water niet! Als je op campings of in lodges slaapt hebben ze vaak wel gewoon een restaurant maar houdt er rekening mee dat deze meestal best duur zijn.
Alle winkels gaan op zaterdag om 13:00 dicht, de supermarkten zijn wel tot 19:00 open maar mogen op zaterdag middag en zondag geen alcohol verkopen.
Hieronder wat gemiddelde prijzen:
Simpel vers bolletje: N$ 1
2KG uien: N$ 36
1,5 KG appelen: N$ 30
Cola op het terras: N$18
Bier op het terras: N$25
Diesel: N$ 13.61
Internet Tn Mobile: Jive bundel N$ 35 voor 1,5G + belminuten + smsjes voor één week. (Als je gebruik maakt van MTC ga je voor de Super Aweh Bundel en betaal je N$53 voor 3G voor een week)
In Namibië rijden enorm veel 4x4's rond. Er zijn hiervoor dus ook meer dan genoeg garages te vinden, tenminste in Windhoek/Swakopmund/Walvisbaai! Garages die over het algemeen ook daadwerkelijk weten wat ze doen. De garages in Windhoek zijn qua uurloon veel duurder dan de garages in Swakopmund/Walvisbaai, deze zijn dan ook beter aan te raden. Zowel in Windhoek als in Swakopmund zit een winkel die enorm veel Land Rover onderdelen heeft.
Pinnen is in Namibië geen probleem in de grote steden, daartussen is het vaak iets lastiger maar nog altijd wel goed te doen. In kleine dorpjes zit er vaak een pinautomaat bij de supermarkt in bijvoorbeeld. De kans dat die het niet doen is echter best groot dus eigenlijk is het wel aan te raden om genoeg contact geld mee te nemen. Ookal kun je bij veel tankstations en supermarkten pinnen, als er geen internetverbinding is dan doet die het natuurlijk ook niet.
Bij de meeste banken kun je maximaal N$ 5000 pinnen, zonde natuurlijk weer van de pinkosten. Het is echter verschillend per bank en zelfs nog per pinautomaat hoeveel je daadwerkelijk kunt pinnen. In Swakopmund kun je bij de NedBank, bij de eerste van de twee pinautomaten N$ 8000 in een keer pinnen, scheelt toch!
Tanken is in principe geen probleem in Namibië, het probleem is de afstand tussen de tankstations. Doordat je vaak grote afstanden rijdt en nooit weet wanneer de volgende komt is het verstandig om je auto vol te gooien als je de kans hebt. Rondom de steden zijn er meer dan genoeg tankstations en hoef je je hier geen zorgen om te maken. Pinnen is niet altijd mogelijk bij de tankstations dus zorg voor cash!
Je komt bijzonder weinig lokale mensen tegen. We zijn dan ook bijna geen bedelende mensen tegengekomen. Soms zijn er mensen in de middle of nowhere die vragen om water, dat geven we dan uiteraard wel. Aangezien we net uit West Afrika komen missen we de lokale cultuur in Namibië heel erg, dit is gewoon lastig te vinden.
De ambassade van Nederland is gevestigd in Windhoek, je kunt hen bereiken via (+264) 61-223 733 of honconsulnl@namibianederland.net
Landnummer: 264
De emergency nummers zijn verschillend voor de verschillende gebieden in Namibië. Het heeft ook niet heel erg veel nut om deze te proberen want wanneer je in nood bent heb je waarschijnlijk toch geen bereik in Namibië.
Cultuur
Namibië is gekoloniseerd door zowel Duitsland als Zuid Afrika en dit merk je aan alles. De grote steden zijn heel erg Duits aangelegd en daar wordt dan ook Duits gesproken. Daarnaast zijn de invloeden van Zuid Afrika overduidelijk, de braai is zeer belangrijk, er wordt links gereden, ze hebben dezelfde winkels, Afrikaans is samen met Engels de voertaal en de blanken zijn ook hier vrij racistisch. Gelukkig is de verdraagzaamheid naar elkaar in Namibië wel een stuk beter dan in Zuid Afrika.
Er is weinig cultuur te vinden zoals we dat in West Afrika hebben gevonden, hiervoor moet je dieper het noorden van Namibië in en als je dan bij zo'n dorp langs gaat is het echt puur een tour door het dorp doen, alsnog heel toeristisch, tenminste zo voelde het voor ons.
In heel Namibië zijn de mensen christelijk, verwacht op zondag ochtend geen actie op straat.
Klimaat
Het weer in Namibië is onmogelijk te beschrijven. Zorg ervoor dat je genoeg warme kleding mee hebt maar ook zeker luchtig gekleed kunt gaan op warme zonnige dagen, daarnaast is je windjack belangrijk. Het enige wat je thuis kunt laten is je regenjas! Langs de kust is het heel erg koud, tenminste in de periode dat wij er zaten. Zodra je 20 kilometer het land in rijdt is het echter direct veel warmer en meer het binnenland in is het al snel niet meer uit te houden. Namibië kampt al jaren met extreme droogte en dat merk je in het hele land. Het is erg stoffig en weinig groen, helaas hebben de dieren hier ook veel last. Voor meer informatie over het klimaat van Namibië kijk op https://www.climatestotravel.com/climate/namibia.
Tips
Namibs valley of the thousand hills
Dit is een lodge vlakbij Solitaire, deze logde ligt boven op een rotsvorming/berg. Vanaf hier kijk je uit over de prachtige valeien, de zonsondergang is prachtig maar de zonsopkomst is nog veel meer de moeite waard, als je hier bent, sta gewoon een keer vroeg op! Naast een lodge hebben ze ook een camping, ideaal. Mocht je niet van plan zijn te overnachten, je kunt ook gewoon even aan de rand van het zwembad een drankje doen en genieten van het uitzicht!
Duinrijden tussen Swakopmund en Walvisbaai
Wij zijn op pad met een Land Rover, we hebben natuurlijk niet voor niets een 4x4 mee dus die moet af en toe gebruikt worden. Je kunt vanaf Walvisbaai naar Sandwich Harbor rijden, dan ga je eerst een heel stuk over het strand, waar je rekening moet houden met de getijen. Daarna komt je bij de enorme zandduinen uit. Het is niet de bedoeling dat je hier zonder gids in gaat en eigenlijk ook niet met je eigen auto. Ondanks dat het niet mag is het natuurlijk wel mogelijk om met je eigen auto te gaan, met gids. Dit kost je ongeveer N$ 2400 per auto. Wij zagen dit niet zo zitten omdat we eigenlijk gewoon lekker wilden spelen in het zand. We hebben ervoor gekozen om de duinen tussen Swakopmund en Walvisbaai, ter hoogte van Langberg in te gaan. Je kunt hiervoor een permit halen bij het ministery van Touirism in Walvisbaai.
De duinen kun je zonder gids doen en er zijn erg veel duinen die je met een fatsoenlijke 4x4 kunt doen. Het is wel aan te raden met twee auto's het duin in te gaan, voor je weet maar nooit. Voordeel van dit stuk duin is dat het 30 kilometer lang is, maar maar 3 kilometer breed. Verdwalen is vrij lastig, doordat je bijna overal vandaan de zee kunt zien liggen en je dus direct weet welke richting je weer op moet om eruit te komen. Verder is voorzichtigheid uiteraard geboden, de duinen zijn erg onvoorspelbaar.
Damaraland
Naast de Skeletoncoast ligt Damaraland. Dit gebied is prachtig, neem er vooral de tijd voor! Achter elke bocht ziet er er anders uit. Ga vooral door de rivierbeddingen rijden, als je in de omgeving rond vraagt dan hoor je snel genoeg van de lokale mensen welke rivierbeddingen goed zijn. Vanaf de White Lady Lodge kun je via een relatief makkelijke route naar de White Rhino Lodge rijden, prachtige rit en wie weet kom je nog olifanten tegen!
Alle welbekende toeristische attracties
Namibië barst van de hoogtepunten, deze staan in alle reisbrochures beschreven. Nadeel; alle toeristen zijn daar dus ook. Echter zijn ze bijna allemaal wel echt de moeite waard, doen dus.
Etosha, Waterberg Plateau, Sossusvlei, Dodevlei, Fish River Canyon en ga zo maar door. Zet ze allemaal op het lijstje en geniet!
​
Onze gerelateerde blogs