top of page

SIERRA LEONE

Reisperiode: 29 mei 2019 – 5 Juli 2019

Aantal kilometers: 1074

Wisselkoers: 1 Leone = €0,0001

 

Grensovergang

Wij zijn Sierra Leone ingekomen via de grensovergang bij Pamélap, de Gambia highway. Er zijn hier een heel aantal posten die je af moet en het is niet helemaal duidelijk welke je eerst moet nemen en welke daarna. Er staan uiteraard een aantal fixers die je graag willen helpen maar ik heb het zonder hen gedaan, uiteindelijk lopen er genoeg mensen rond die je vragen willen beantwoorden. Je moet eerst je passevant laten stempelen, hier willen ze geld hebben maar na een kwartier praten lieten ze mij gaan zonder te betalen. Daarna moet je naar Interpol om ook je passevant te laten stempelen.

Als je dan door gaat naar de Sierra Leone kant kom je langs een health post. Ik hoefde hier niet gecontroleerd te worden, wel willen ze je gegevens zien en je gele boekje. Dan je stempel krijgen en door voor de auto. Het passevant voor Sierra Leone hadden we al bij de ambassade gekocht. Eerst moet je deze laten stempelen door Interpol. Uiteraard willen ze hier ook geld zien. Dit is een “mandatory donation”. Je mag zelf bepalen hoeveel maar je moet wel iets redelijks betalen vinden ze. Ook hier heb ik niets betaald. Daarna laat je je paspoort stempelen, geen problemen.

Als je bij de eerste military check komt vragen willen ze je paspoort bekijken. Er staat daar ook iemand die een “circulation tax vignette” wil verkopen. Wij hebben het de militairen gevraagd en die zeggen dat het niet verplicht is voor toeristen. Wij hebben deze dus ook niet gekocht, lang niet iedereen komt hiermee weg, ze zijn nogal vasthoudend. Tijdens onze tijd in Sierra Leone heeft nooit iemand hiernaar gevraagd!

 

Visum

Voor Sierra Leone hebben Europeanen een visum nodig. Wij hebben dit visum in Conakry gehaald. Het schijnt soms nogal lastig te zijn om dit visum hier te krijgen omdat je geld moet storten op een bank. Echter wij zijn erheen gegaan, alle documenten ingeleverd en twee uur later hadden wij ons visa. Je hebt nodig: 2 pasfoto's per persoon + 2 pasfoto's van de bestuurder van de auto, een hotelboeking, gele koorts kopie, paspoort kopie en kopie autopapieren. Het visum wat wij kregen was drie maanden geldig, wat ze er echter niet bij zeggen is dat je maar maximaal een maand in Sierra Leone mag verblijven. Wil je langer blijven? Geen probleem, dan kan je je tijd verlengen in Freetown maar moet je wel even €50,00 betalen. Als je je stempel niet op tijd verlengt heb je kans dat immigrations je op zoekt op een camping of bij een guesthouse. Als je stempel dan verlopen is moet je alsnog betalen en krijg je een nieuwe stempel. Hier zat verder geen boete of iets aan.

Bij de ambassade in Conakry hebben wij ook meteen ons passevant gekregen. Deze kost €15.00 per maand dat je in het land wilt verblijven.

 

Overnachten

Overnachten in Sierra Leone is duur terwijl de standaard laag ligt. In Freetown zijn er de grote hotels zoals wij die in Europa kennen en die zijn dan ook flink aan de prijs. Op de Peninsula heb je vele mooie stranden met dure hotels maar je kunt op veel plekken ook voor ongeveer €10,00 kunt kamperen. Er zijn ook goedkopere accommodaties te krijgen, deze kosten ongeveer €15.00 per nacht maar de kwaliteit laat te wensen over.

Vlak bij Lakka Beach hebben wij overnacht in een hotel met airco, warm water, een bad, goedwerkende wifi, een lekker bed en ontbijt. Hier betaalden we voor twee personen €35.00 per nacht.

 

Praktische zaken

Boodschappen doen is een dagtaak op zich in Sierra Leone, in de kleinere dorpjes vind je bijna geen groente en wat je vindt is erg duur. Wij gingen meestal naar Waterloo of deden boodschappen in Freetown als we daar waren. In Freetown vonden wij Lumley road erg makkelijk, je hebt daar eigenlijk alles vlak bij elkaar en het is de goedkoopste plek. Hoe verder je van deze plek af boodschappen doet hoe duurder de dingen worden, al zijn het maar kleine beetjes. Boodschappen doen is over het algemeen niet goedkoop in Sierra Leone, evenals uit eten gaan. Voor een goed gerecht betaal je toch al snel LE 80000, wel konden wij hier vaak makkelijk met z'n tweeën van eten.

 

Courgette: LE 5000 voor 4 stuks

Ui: kleintjes LE 2000 per drie, grote LE 2000 per stuk

Wortel: LE 3000 voor 3 stuks

Avocado: LE 2000 per stuk

Zachte bollen: LE 1000 per stuk

Stokbroden: LE 3000 per stuk

Cola: in de winkels: LE 6000, op het terras: LE 10000

Bier op het terras: LE 10000/15000

Krat bier: zonder krat LE 120000, met krat LE 160000

Eieren: LE 1500 per stuk

Tol: LE 4000 voor een Land Rover Discovery

Internet Africell: LE 55000 voor 2G, een maand geldig.

 

In Freetown is een straat waar heel erg veel auto onderdelen te krijgen zijn, Goderichroad. Echter Land Rover onderdelen zijn schaars in Sierra Leone. Op Wilkinsonroad zit Moto Kia, deze doen ook veel Land Rover maar de meeste onderdelen die wij zochten hadden ze niet. Wij hebben veel contact gehad met een Nederlandse garagehouder, Ron. Hij heeft veel voor ons uitgezocht en ons goed geholpen, hij is te vinden op Regentroad.

 

Pinnen is een ramp in Sierra Leone, je een nog grotere ramp dan in de andere landen. Ga je een reis door Afrika doen? Zoek goed uit met welke bankpas je zo min mogelijk bankkosten hebt. In Sierra Leone is het grootste biljet wat ze hebben LE 10.000, dit is omgerekend €1,00. Door de gleuf van de pinautomaat kan niet meer dan LE 400.000. Om een beetje geld te hebben moesten wij dus soms wel 6 keer pinnen en elke transactie betaalden we ongeveer €3,50 pinkosten, zonde!

Dit alles is in het geval de pinautomaten werken, soms moet je eerst 5 banken langs voor er een pinautomaat met geld is.

 

Tanken is erg goedkoop, LE 7500 per liter, hoewel de prijzen verhoogd werden naar LE8500 terwijl wij er waren. Rondom Freetown kun je overal tanken, meer het land in is het wat lastiger maar ook daar heeft elke redelijke stad een prima tankstation.

 

Wij hebben in Sierra Leone absoluut geen last gehad van de politie of corruptie. Echter blijkt het wel een groot probleem te zijn. Vooral de lokale bevolking heeft er last van. Let er bij de politie check points op dat je altijd schoenen en je gordel draagt tijdens het rijden.

 

Wifi bestaat bijna niet in Sierra Leone, enkel in Freetown hebben wij het gevonden. Je kunt in sommige restaurants een voucher kopen voor LE 10000 en hebt dan 1G internet. Echter werkt dit vrij slecht en je hebt er dus weinig aan. Africel is de goedkoopste provider voor internet via een simkaart. De simkaart is gratis te verkrijgen in Waterloo, al duurt het allemaal wel een uur. Daarna betaal je voor 2G LE 55.000, dit is een maand geldig. In elk dorp lopen gasten rond die “top-up” verkopen, hier kun je je beltegoed kopen. Je geeft je telefoonnummer en zij storten geld op je simkaart, let altijd op of je de bevestigings-sms hebt gekregen. Daarna kun je van je beltegoed zelf weer internet kopen maar hier kunnen de verkopers je ook prima mee helpen.

 

In Freetown is het erg makkelijk om je met een tuk tuk te verplaatsen. Je betaald LE 2000 per “sectie” van Freetown, voor LE 5000 ben je van de ene kant naar de andere kant van de stad. Ook een taxi kost je LE 5000 van de ene kant naar de andere kant. Het beste is om gewoon in te stappen en niet de prijs te vragen, je weet vrij snel de prijzen en als je gewoon in stapt proberen ze je ook niet af te zetten.

Een taxi van Freetown naar Bureh Beach kan voor LE 50000, al moet je hier wel flink voor onderhandelen.

 

Sierra Leone heeft geen ambassade van Nederland, deze is te vinden in Accra, Ghana. Je kunt hen bereiken via +233302214350 of acc@minbuza.nl.

 

Landnummer: 232

Politie: 999

Ambulance: 999

Brandweer: 019

 

Cultuur

Het grootste gedeelte van de bevolking is Islamitisch, echter kom je ook erg veel Christenen tegen. Voor zover wij hebben gemerkt is het geloof in Sierra Leone niet iets wat veel uitgedragen wordt. Alle religies leven in goede harmonie met elkaar samen en hebben absoluut geen moeite met elkaar. 

 

Klimaat

Het regenseizoen begint normaal gesproken in juni. Wij zijn er bijna de hele maand juni geweest en hebben inderdaad aardig wat regen gehad. De regen en storm is soms flink heftig maar we hebben eigenlijk nooit hele dagen regen gehad, altijd korte flinke buien. Houdt er rekening mee dat de wegen door het regenseizoen in Sierra Leone meteen een stuk slechter zijn. De temperatuur was altijd prima, wanneer het regent koelt het iets af maar het is eigenlijk altijd nog rond de 28 graden. Het klimaat is heel verschillend in Sierra Leone, voor uitgebreide informatie kun je kijken op www.climatestotravel.com/climate/sierraleone.

 

Tips

Bureh Beach

Wij hebben veel van onze tijd in Sierra Leone doorgebracht op Bureh Beach. Een van de mooiste stranden waar een hele fijne sfeer hangt. Gedurende de week is hier bijna niemand, in het weekend komen er veel expats naar het strand om bier te drinken. Het is absoluut waard om hier een aantal dagen door te brengen. Als je het strand op komt bij de Bureh Beach Surf Club en je loopt een paar honderd meter naar links kom je bij een restaurant uit. Dit is een rond gebouw met een rood dak. Dit is een van de lekkerste plekken op vis te eten! Het is iets duurder dan gemiddeld maar de kwaliteit is super.

 

Tokeh Beach

Overnachten op Tokeh Beach is vrij prijzig maar je kunt er prima een bezoek brengen voor een dag. Ik raad aan om van Tokeh Beach naar River nr 2 te lopen over het strand en daarna ook weer terug te lopen. De weg hiertussen is erg slecht! Het strand is daarentegen prachtig en op heel veel plaatsen bijna verlaten.

 

Grensovergang naar Guinee bij Fabala (het noorden)

De route van Kabala naar Fabala is prachtig. Je komt weinig ander verkeer tegen en het is allemaal off road. Wij zaten in het begin van het regenseizoen en hadden eigenlijk vrijwel geen last van de regen. De weg was prima begaanbaar. Wanneer het echt volop geregend heeft zou deze weg wel lastiger begaanbaar kunnen zijn. De omgeving is absoluut de moeite waard en ook de mensen zijn enorm vriendelijk in deze omgeving. Het is een stuk van 70 kilometer off road en wij hebben dit inclusief de grensovergang makkelijk binnen de dag gered. De grensovergang zelf is goed te doen, klik hier voor meer informatie over de grenspost zelf.

 

Onze gerelateerde blogs

Het grote boek van Sinterklaas

Gevangen in het paradijs

Life underneath the Disco - Part I

bottom of page