top of page

SENEGAL

Reisperiode: 2 mei 2019 – 24 mei 2019

Aantal kilometers: 1746

Wisselkoers: 1 CFA = EUR 0,0015

 

Grensovergang

Vanaf de kustweg in Mauritanië rijd je naar de grensovergang Diama. Wij hebben ons laten vertellen dat Rosso een vreselijke ervaring is, hoewel de verhalen over Diama ook niet heel positief zijn vonden wij dit erg meevallen. Op het kruispunt waar je kunt kiezen tussen Rosso en Diama zullen mensen proberen je over te halen om naar Rosso door te rijden. In het droge seizoen is dit absoluut niet nodig, in het regenseizoen moet deze weg ook goed te doen zijn met een capable 4x4.

Om bij de grens aan te komen moet je een stuk door een nationaal park, bij de politie checkpoint betaal je hier 200 oug voor. Na een aantal kilometers over een niet-geasfalteerde weg bereik je het Mauritaanse gedeelte.

Hier willen ze eerst je paspoort controleren, in het derde gebouw aan je linker kant neem je hiervoor de rechterdeur. Daarna mag je door naar de douane, dit is de middelste deur, waar je een stempel krijgt op het passevant, hier betaal je €10,00. Naast de douane zit nog een kantoortje waar ze je paspoort uitstempelen. Hier wilden ook geld voor hebben maar ze kunnen er geen bon voor uitschrijven. Wij hebben deze dus niet betaald.

Intussen moet je hier wel de fixers, de geldwisselaars en de simkaart verkopers van je af slaan. Als dit is gelukt betaal je nog oug 50 voor de poort en dan ben je Mauritanië uit.

 

Om Senegal in te komen moet je een brug over en hier moet je ook voor betalen. Zorg dus dat je je oug hebt omgewisseld voor de CFA. De brug kost CFA 4000. Wanneer je daarna doorrijdt tot de spoorboom zie je links en rechts van je een gebouw. Parkeer de auto ergens voor deze twee gebouwen en ga eerst naar het linker gebouw. Hier controleert de politie je paspoort en krijg je een stempel, dit is je visum voor Senegal en dit kost niets. Tot zo ver is dit een vrij gemakkelijke grensovergang, je hebt hier geen fixer nodig.

 

In het gebouw aan de rechterkant wordt je auto ingevoerd. Wanneer je een Carnet de Passage hebt of je auto is niet ouder dan 8 jaar is hier niets aan de hand. Ze zullen dit stempelen en je bent klaar om door te gaan.

Helaas hebben wij beide niet en moeten wij dus weer een passevant kopen. Het is een beetje onduidelijk of dit een bribe is of dat het een officiële betaling is. Feit blijft dat je niet onder deze betaling uit komt en ze soms zelfs helemaal de toegang met je auto weigeren. Wij hadden inmiddels over ene “Zargane” gehoord en het passevant loopt dan ook via hem. Vraag op de grensovergang iemand om hem te bellen (of bel hem zelf op +22 1772775850), stuur foto's van je documenten en binnen enkele uren heb je je passevant in handen. Je moet wel even €250,00 betalen, je mag dan 7 dagen in Senegal blijven. Het passevant kan je daarna laten verlengen in Dakar voor 15 dagen. Wanneer je Gambia in gaat en daarna weer Senegal in gaat kan je weer een nieuw passevant stempel krijgen, dit kost niets.

 

Autoverzekering

Vanaf Senegal tot aan Nigeria kan je een en dezelfde autoverzekering gebruiken, namelijk de ECOWAS Brown Card. Deze kun je aan de grens kopen maar in Saint Louis is het goedkoper. Echter zodra je bij de grens weg rijdt en de eerste politiecheck tegen komt wordt je aangehouden. Daar willen ze je verzekering zien. Wij hadden die niet aan de grens gekocht en hebben hem uiteindelijk om weten te praten met onze Nederlandse verzekering. Het is wel handig als je deze op papier hebt uitgeprint, een verzekering op de telefoon snappen ze niks van.

 

Visum

Nederlanders hoeven voor Senegal geen visum aan te vragen. Deze krijg je aan de grens en deze kost niets.

 

Overnachten

In Senegal zijn er volop campings en hotel. Deze zijn wel duurder dan de campings in Marokko, je betaald ongeveer tussen de CFA5000 en CFA10000. De campings redelijk onderhouden. Volgens vele overlanders is de Zebrabar in Saint Louis een aanrader. Wij vonden dit persoonlijk niet een hele bijzondere plek, het is er vrij duur. Pluspunt is wel dat er veel andere overlanders komen en je dus mensen ontmoet. In Senegal voelde het voor ons erg veilig en we hebben dan ook regelmatig wildgekampeerd, de spots op Ioverlander zijn een goed uitgangspunt.

 

Praktische zaken

Boodschapen deden wij over het algemeen gewoon bij de kleine winkeltjes in de dorpjes. Het aanbod is hier een stuk minder groot dan in Marokko en Senegal is vrij duur. Je vind er veel mango's en cashewnoten omdat die overal in het land groeien. De supermarkten zijn relatief gezien erg duur dus hier kwamen wij minimaal. Onderhandelen over de prijzen van boodschappen is in Senegal niet zo makkelijk, ze hebben liever dat je het niet koopt dan dat je het voor minder koopt.

 

Als je iets zoekt, vraag het ze. Ondanks dat je het niet ziet liggen hebben ze het vaak wel gewoon. In de grote steden is er wel een grote supermarkt te vinden, fijn om even wat grote inkopen te kunnen doen. Daarnaast is de markt prijstechnisch de beste (en leukste) plek om je groente en fruit te kopen. Onderhandelen is daar vaak ook niet nodig, vonden wij tenminste.

Hieronder wat gemiddelde prijzen:

Brood:

Groenten:

1 Manog: CFA 800

Cola/Jus d'orange in een restaurant: CFA 800

Bier in een restaurant: CFA 1000

Bier in de winkel: Gazelle kan vanaf CFA 500 per fles

Diesel: CFA 655

Internet Orange: CFA4500 voor 5G

 

Aangezien je met CFA in meerdere landen kunt betalen hebben wij een een keer heel veel gepind in Saint Louis. We hebben dus niet veel vaker geld hoeven halen in Senegal. We hebben van andere reizigers gehoord dat het niet overal even makkelijk is dus als je een pinautomaat tegen komt zou ik zeker aanraden om even te pinnen.

 

Tanken is in Senegal makkelijk, meer dan genoeg tankstations. Diesel en bezine is overal te krijgen. Gasflessen om mee te koken kun je ook in Senegal makkelijk langs de weg kopen.

 

In Senegal zijn de mensen erg gewend om van toeristen iets te krijgen. Ze verwachten dan ook eigenlijk altijd iets van je. De kinderen roepen de hele tijd Tubab minty of Tubab d'argent. Dit begon ons op een gegeven moment wel wat tegen te staan, vooral omdat ze soms behoorlijk aandringen.

 

De ambassade van Nederland in Senegal is te vinden in Dakar, je kunt hen bereiken via (+221) 33-829 21 21 of dak@minbuza.nl.

 

Landnummer: 221

Politie: 17

Ambulance: 15

Brandweer: 18

 

Cultuur

In Senegal zie je direct veel meer vrouwen op straat. De vrouwen zijn ook allemaal in mooie kleuren gekleed. Het grootste gedeelte van de bevolking in Senegal is Moslim, echter zijn er ook veel Christenen te vinden. De verschillende geloven gaan overal erg goed samen en ze zijn erg tolerant naar elkaar.

Senegal heeft veel verschillende officiële talen. Het overgrote gedeelte van het land spreekt Wolof. Daarnaast spreekt iedereen redelijk Frans, Engels is voor vrij lastig.

 

Klimaat

In Senegal heerst een tropisch klimaat met een lange droge periode. Het regenseizoen komt via het zuiden het land binnen tegen het einde van juni. Dit duurt ongeveer tot oktober. Langs de gehele kustlijn is het het hele jaar ongeveer 25 tot 35 graden. In het oosten lopen de temperaturen een stuk hoger op, tot in sommige periodes tot wel 50 graden. Voor uitgebreide informatie kun je kijken op www.climatestotravel.com/climate/senegal.

 

Tips

Dakar

Dakar op zich is geen aanrader. De stad is een gekkenhuis en het voelt niet als een prettige stad. Dakar met eigen auto is vreselijk, het is veel makkelijker om een taxi te nemen. Voor ongeveer €2,00 kun je de halve stad door, hiervoor moet je natuurlijk wel even onderhandelen. Wij verbleven bij Cercle de Voile, net buiten de drukte van de stad en aan het strand. Ze hebben niet veel plek voor kamperen maar twee auto's moet lukken.

 

Delta du Saloum

Dit zijn de mangroves van Senegal, absoluut de moeite waard om een boottochtje door de mangroves te maken. De natuur is prachtig, als je in de ochtend gaat zie je veel vogels en apen. Er zwemmen zelfs soms dolfijnen. Om een bootje te vinden ga je naar de waterkant en vraagt een van de schippers, daar kun je onderhandelen over de prijs maar bij ons vroegen ze allemaal dezelfde prijs, €30,00. Dit is voor 1 persoon maar ook voor 4 personen.

 

Cassamance

De Cassamance bestrijkt het zuidelijke gedeelte van Senegal. Langs de rivier is prachtige natuur te vinden. Wij hebben hier niet heel veel tijd door gebracht maar het hele gebied is geweldig om door heen te rijden. De mensen zijn vriendelijker in het zuiden dan in het noorden.

 

Cap Skirring

Dit is een prachtig strand in het zuid-westen van Senegal. In de tijd dat wij er waren was het bijna verlaten. We hebben hier overnacht naast een strandtent waar we gratis mochten staan. Je kunt er ook prima een kamer boeken, er zijn genoeg hotels. Je zult hier de locals zien vissen en kunt er prachtig en veilig langs het strand lopen. Als je het strand af loopt tot aan de punt zul je in Guinee Buissau aankomen.

 

National Parc Niokolo-koba

Wij zijn zelf niet in dit park geweest omdat we nog naar het zuiden doorreizen en daar veel natuurparken zullen zien. Je kunt hier wat wildlife tegenkomen maar het is wel lastiger om ze te spotten.

 

Gerelateerde blogs

About to get randomly selected

The Gambia

Het groete boek van Sinterklaas

bottom of page