top of page

VOORBEREIDINGEN

Voor een lange reis zijn er best wat voorbereidingen nodig maar dat we zoveel moesten regelen hadden we niet verwacht. Naast een route uitstippelen en de must see's uitzoeken bleek er nog veel meer te doen. Alle noodzakelijke zaken hebben we geregeld, alles wat thuis niet gelukt is of waar we niet aan gedacht hebben regelen we onderweg wel.

Gezondheid

Een half jaar voor vertrek zijn we bij de GGD langs geweest om te checken welke vaccinaties we nodig hebben voor onze trip. We hebben vaccinaties voor hepatitis A/B, DTP, gele koorts, rabiës en meningitis gehaald. Daarnaast hebben we malariapillen mee voor een half jaar, Lariam voor Nicole en Malerone voor Maarten. Daarnaast nemen we natuurlijk een uitgebreide EHBO set mee, hebben we de nodige medicijnen mee en hebben we allebei een EHBO diploma zodat we elkaar en/of anderen kunnen helpen onderweg. 

Veiligheid

Reizen door Afrika brengt de nodige risico's met zich mee. Mede hierom hebben we voor een bepaalde route gekozen en zullen we niet alle landen van Afrika doorkruisen. Onderweg houden we contact met de ambassades en het reisadvies in de gaten houden op de website van de rijksoverheid. Daarnaast is er een whatsapp groep waar we lid van zijn, hier houden alle overlanders in Afrika elkaar op de hoogte van van de verkeerssituatie en de veiligheid onderweg. Omdat er gebieden zijn waar ons mobiele netwerk niet toereikend genoeg zal zijn hebben we een Spot Gen3 aangeschaft. Deze houdt door middel van gps precies bij waar we zijn (fijn voor de ouders). Als we in nood zijn kunnen we hiermee een noodsignaal afgeven en komt er hopelijk een reddingsteam naar ons toe.

Visa's 

Voor Nigeria hebben we in Nederland een visum aangevraagd. Het is onderweg bijna onmogelijk om deze te krijgen aan de grens. Ook in Nederland was het niet makkelijk en we hebben daarom gebruik gemaakt van de diensten van Visum Centrale CIBT. Zij hebben bijna alles voor ons geregeld en drie dagen voor vertrek hebben we de visa op kunnen halen. Voor alle overige landen zullen we een visum onderweg regelen, op die manier kunnen we zelf bepalen wanneer we welk land in gaan.

Verzekeringen

Autoverzekering: Zodra we Europa uit rijden schorsen we de Disco. Daarna zal onze Nederlandse verzekering ook opgezegd worden. In heel Afrika gaan we de auto verzekeren met lokale verzekeringen aan de grens. We zullen onderweg uitzoeken of een brown card en/of yellow card insurance een mogelijkheid is. 

Zorgverzekering: Onze Nederlandse basisverzekering moeten we aan houden. Je kunt bij de SVB een aanvraag indienen, zij gaan dan bepalen of je je zorgverzekering op mag zeggen. Aangezien wij al weten dat we niet aan de eisen voldoen hebben we hier geen aanvraag gedaan bij de SVB.

Reisverzekering: Via Joho hebben wij ons laten informeren over verzekeringen en hebben we gekozen voor de ISIS reisverzekering. Hiermee wordt alle medische zorg aangevuld die niet onder de basisverzekering valt. Daarnaast zijn we nu ook verzekerd voor allerlei andere situaties waar we liever niet aan denken. 

Onze woning

We huren ons huis via de woningbouw en hebben toestemming om het te verhuren. We verhuren het dus een jaar aan vrienden van ons zodat we bij terugkomst weer in ons eigen huis terecht kunnen.

Werk

7 maart was voor ons beide onze laatste werkdag bij onze werkgever, waar we ontslag hebben genomen. We hadden nog wat vakantiedagen over en hebben voor vertrek nog twee weken de tijd gehad voor de laatste voorbereidingen. Na onze reis gaan hebben we geen werk en zullen we op zoek moeten naar een baan. 

Carnet de Passage

We hebben uitgebreid uitgezocht of we gebruik wilden maken van een Carnet de Passage. Een CDP is een soort paspoort voor je auto, waarmee je makkelijker de grenzen over kan. Je moet daarmee wel terug naar huis om je borg terug te krijgen. Omdat je met een CDP je auto niet makkelijk kunt achterlaten in Afrika hebben we ervoor gekozen om niet met een CDP te reizen. We zullen dus aan de grens overal "toestemming" moeten krijgen om onze auto in te voeren. Dit zal meer papierwerk/discussies opleveren maar dan kunnen we aan het eind van onze reis wel zelf bepalen wat we met onze auto willen en hoeven we geen borg van €5000,00 te betalen. 

Paklijst

We reizen met onze eigen auto dus kunnen best veel meenemen maar zijn toch redelijk beperkt in de ruimte en in budget. We zijn (hopelijk) volledig zelfvoorzienend onderweg. We hebben gezorgd voor een life safer jerrycan, een hand douche, een kookstelletje, een daktent en nog veel meer handige dingen. Mocht je zelf interesse in een soortgelijke reis hebben en willen weten wat we precies mee hebben genomen, neem dan hier contact met ons op.

bottom of page